Näitä sämpylöitä tein ensisijaisesti siksi, että saisin kuivahtaneen ja tummuneen hiivanpuolikkaan ja avatun tomaattimurskapurkin pois jääkaapista, ennen kuin ehtivät mennä pilalle, mutta näistähän tulikin yllättävän hyviä! :) Ainoana miinuksena täytyy mainita se, että tästä taikinasta tulee vain kymmenen sämpylää, jotka yhden hengen taloudessakin tulee hetkessä syödyiksi. Samalla vaivalla kannattaa tehdä kaksinkertainen annos, niin ei ihan heti tarvitse tehdä uutta satsia. Tässä kuitenkin ohje niillä ainemäärillä, mitä itse käytin.
Tomaattiset kierresämpylät
1 1/2 dl yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2-3 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 rkl rypsiöljyä
Sekoita kulhossa tomaattimurska ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää nesteeseen sokeri ja suola ja sitten leseet ja jauhot vähitellen sekoittaen. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa (esim. pesualtaassa kuumassa vedessä) leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia.
Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se kymmeneen osaan. Muotoile palat käsien välissä n. 2 cm paksuiksi tangoiksi ja kieritä samantien rullalle. Jätä tangon loppupää kierteen alle. Kohota pellillä leivinliinan alla n. 20 minuuttia. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa n. 10 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti