Tämänhetkinen lempihyydykekakkuni on tämä islantilainen puolukkahyytelökakku. Marmoroitu punaherukka-valkosuklaakakku on toinen suosikkini, mutta tämä kiilasi edelle ihanan myslimäisen pohjansa ja raikkautensa ansiosta. Puolukat ovat mielestäni liian väkeviä sellaisenaan syötäviksi, mutta tässä kakussa reilu kerros rahkaista täytettä tuo vastapainoa niiden kirpakkuudelle. Tätä kakkua syödessä ei ala ällöttää, mutta vaarana on kylläkin se, että tekee mieli ottaa useampikin pala. Houkuttelevan ohjeen repäisin joskus talteen Ruokapirkasta sellaisella ajatuksella, että tätä on ihan pakko kokeilla joskus. Eikä kyllä yhtään harmita, että tuli kokeiltua, sen verran hyvä kakku on kyseessä! Puolukan kirpakkuus, rahkan raikkaus ja myslin maukkaus = täydellinen kakku! :)
Islantilainen puolukkahyytelökakku
Islantilainen puolukkahyytelökakku
Pohja:
3 dl ruishiutaleita
30 g voita
3/4 dl fariinisokeria
Täyte:
6 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua
Puolukkahyytelö:
2 liivatelehteä
4-5 dl puolukoita
1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunan mehua
1. Paahda ruishiutaleita paistinpannussa hetki. Lisää rasva ja fariinisokeri. Kuumenna seos rapeaksi. Aseta irtopohjavuoan (halk. 22 cm) pohjan ja reunan väliin kakkupaperi tai hieman vuokaa isompi pala voipaperia. Levitä ruishiutaleseos jäähtyneenä vuokaan.
2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
3.Kuumenna sitruunan mehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada seos rahkan joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää kermavaahto. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä tunnin ajan.
4. Laita puolukkahyytelöön tulevat liivatteet likoamaan kylmään veteen. Survo puolukat. (Mikäli käytät jäisiä puolukoita, sulata ne ennen survomista.) Lisää vesi ja sokeri survokseen. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan sitruunan mehuun. Kaada seos ohuena nauhana puolukkasurvoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada puolukkaseos rahkakerroksen pinnalle. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia.
5. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä reunoista auttaen. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele pinta puolukoilla. Halutessasi voit koristella vadin puolukanvarvuilla.
4. Laita puolukkahyytelöön tulevat liivatteet likoamaan kylmään veteen. Survo puolukat. (Mikäli käytät jäisiä puolukoita, sulata ne ennen survomista.) Lisää vesi ja sokeri survokseen. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan sitruunan mehuun. Kaada seos ohuena nauhana puolukkasurvoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada puolukkaseos rahkakerroksen pinnalle. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia.
5. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä reunoista auttaen. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele pinta puolukoilla. Halutessasi voit koristella vadin puolukanvarvuilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti