lauantai 8. helmikuuta 2014

Mutakakku / Mud cake


Harvemmin mikään on täydellistä ensimmäisellä yrittämällä, niin kävi nyt tämänkin kanssa. Käyttämässäni ohjeessa mainitaan paistoajaksi 17-25 minuuttia uunin paisto-ominaisuuksista ja omista makumieltymyksistä riippuen. Omassa uunissani 19 minuuttia oli liikaa, vaikka tikulla kypsyyttä kokeillessa kakku tuntui vielä aivan pehmeältä ja tikkuun tarttui löysää taikinaa. Haaleana kakku oli kyllä sisältä suussasulavan taikinaista, mutta reunat olivat jo täysin kypsät ja kuivat. Kannattaa siis olla tarkkana paiston kanssa ja kokeilla kypsyyttä loppuvaiheessa vähintäänkin minuutin välein. Jos tavoittelee nimensä mukaisesti mutaista kakkua, saa se uunista otettaessa tuntua melkoisen raa'alta, sillä rakenne kiinteytyy kakun jäähtyessä. Paistamista lukuunottamatta mutakakku on kuitenkin hyvin helppotekoinen herkku. Jos laiskottaa, voi munat ja sokerin vatkata käsin ja hyvin onnistuu silti.(Nimim. kokemusta on ;) ) Parhaimmalta tämä maistuu seuraavana päivänä yön yli kylmässä jähmetyttyään. Ohjeessa ei kaakaojauhetta mainittu, mutta lisäsin sitä tummempaa väriä antamaan.

Mutakakku / Mud cake (12 palaa)

200 g tummaa suklaata (kaakaota väh. 50 %)
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kaakaojauhetta

Voitele irtopohjavuoan reunat. Aseta pala leivinpaperia vuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaa-voiseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi esim. nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 17-25 minuuttia. Paistoaika vaihtelee sen mukaan, pidätkö rakenteeltaan valuvasta vai kostean pehmeästä mutakakusta. Myös uunien paisto-ominaisuuksissa on eroja. Anna mutakakun jäähtyä hetki vuoassaan ja siirrä se sitten leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi, mielellään yön yli. Tarjoa halutessasi kermavaahdon ja marjojen tai hyvän hillon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti