torstai 17. lokakuuta 2013

Focaccia

Focacciani pääsi käymään lattialla, kun pöytä alkoi tuntua liian tylsältä paikalta. :D

Tässäpä nyt tätä focacciaa, josta jo edellisessä postauksessa mainitsin. Ohjeen ensimmäiseen focacciaani nappasin hyväksi havaitusta Kotiruoka -keittokirjastani. Focaccia oli juuri uunista tulleena kaikin puolin onnistunutta: herkullisen näköistä, -makuista ja -tuoksuista. Aurinkokuivatut tomaatit sopivat pehmeään leipään täydellisesti. Focaccia on todellista herkkuleipää, mutta se kannattaa syödä samantien, sillä jäähdyttyään maku miedontuu ja leipä saattaa tuntua turhan rasvaiselta.

Focaccia

Taikinanjuuri
2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
2 1/2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Lisäksi
1 tl sokeria
1 tl suolaa
noin 3 1/2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1-1 1/2 rkl öljyä

Päälle
aurinkokuivattua tomaattia
yrttiöljyä (joko basilikaöljyä aurinkokuivatuista tomaateista tai 1/2 dl öljyä, 1/2 tl suolaa, 1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä, 1 tl oreganoa, basilikaa tai rosmariinia)

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää jauhot ja sekoita juuri tasaiseksi. Peitä se liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii. Juuren kohotusaika voi olla pitempikin, jopa vuorokausi, jolloin taikinaan syntyy runsaasti aromiaineita. 

2. Lisää taikinaan sokeri ja suola. Lisää jauhoja ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsin alustaen. Lisää öljy ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna valmiin taikinan levätä 10 minuuttia. 

3. Taputtele taikina jauhotetuin käsin pellille leivinpaperin päälle 25 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi ja anna kohota leivinliinan alla 20 minuuttia.

4. Paina leipään jauhotetulla peukalolla noin 20 koloa. Laita jokaiseen koloon pala aurinkokuivattua tomaattia (tai vaihtoehtoisesti nokare mozzarellaa tai oliivi). Voitele leipä yrttiöljyllä. 

5. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia ja tarjoa lämpimänä neliöiksi leikattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti