Sain äidiltäni pyynnön tehdä tavallisia sämpylöitä. Lupauduin, mutta en ollut kovin innostunut. Homma alkoi kuitenkin pian tuntua oikein mukavalta, kun keksin muuttaa taikinaan toiset jauhot liian tavallisilta kuulostavien vehnä- ja grahamjauhojen tilalle. Niinpä sekoittelin taikinaan hiivaleipäjauhoja, kaurahiutaleita ja ruisjauhoja mielenkiintoisempaa makua ja terveellisyyttä tavoitellen. Taikinan kunnollinen vaivaaminen ei houkuttanut, joten mieleeni tulivat helpot sämpyläruudut ja paistoin taikinan uunipannulle levitettynä. Pisteeksi i:n päälle ripottelin kaurahiutaleita pinnalle. Näitä voisin tehdä toistekin, sellaisena päivänä kun leipä on loppu, kauppaan ei jaksa lähteä eikä taikinan vaivaus ja sämpylöiden pyörittely huvita.
Kolmen viljan sämpyläruudut
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl sokeria tai siirappia
3 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
6 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi kulhossa. Murenna hiiva joukkoon.
2. Lisää suola ja sokeri sekä kaurahiutaleet. Sekoita jauhot taikinaan kevyesti vaivaten. Lisää viimeiseksi rypsiöljy.
3. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperoidulle uunipannulle. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Anna kohota 20 minuuttia ilman leivinliinaa.
4. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti