Savolainen mustikkakukko eli rättänä on yksi niistä harvoista leivonnaisista, joita teen vuodesta toiseen. Ruistaikina ja mustikat vaan on niin hyvä yhdistelmä, ettei siihen helpolla kyllästy. Vehnäpohjaisiin mustikkapiirakoihin verrattuna tämä on suht terveellistäkin, joskin rasvaa on melko reilusti. Kaiken lisäksi rättänän tekeminen on todella helppoa. Luotto-ohjeeni on Bertan rättänä Kotilieden Suuresta leivontakirjasta.
Rättänä
250 g voita
1 dl sokeria
4-5 dl ruisjauhoja (tai 3-3 1/2 dl ruisjauhoja ja n. 1 dl ohrajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
noin 1 litra tuoreita mustikoita
1. Pehmennä voita sen verran, että sitä on kauhalla helppo sekoittaa. Pyöräytä jauhot, leivinjauhe ja puolet sokerista joukkoon. Älä vaivaa taikinaa äläkä vaahdota voita, muuten rättänästä tulee kuiva.
2. Levitä 3/4 taikinasta jauhotetuin käsin korkeareunaiseen litran vetoiseen saviruukkuun tai uunivuokaan ja sen reunoille. Kaada keskelle mustikat ja loput sokerista. Peitä ruukku lopusta taikinasta valmistetulla kannella.
3. Paista 160 asteessa noin tunnin ajan.
4. Tarjoa haaleana kylmän kermavaahdon tai jäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti