maanantai 26. elokuuta 2013

Mustikkarönttöset


Mustikkarönttösten leipominen on mitä parhainta puuhaa vaikka sadepäivälle. Kunhan vain jääkaapissa on tuoreita mustikoita tai niitä löytyy pakastimesta. Rönttösiin tutustuin vuosia sitten Kainuussa matkaillessamme. Monet kerrat olen muistellut mieleenjääneen erikoisen piirakan makua ja miettinyt mitä ne olivat nimeltään. Vastaus kysymykseen tuli vuosia myöhemmin, kun huomasin Pirkka-lehdessä tutun näköisiä leivonnaisia. Makeutta kaipaavat eivät näistä ehkä välitä, mutta itse pidän rönttösissä juuri siitä, että maku on melko mieto ja ihanan mustikkainen. 

Mustikkarönttöset

Taikina
1 1/2 dl vettä
1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa

Täyte
n. 3 isoa jauhoista perunaa (myös uudet perunat käyvät, tuli testattua)
3/4 dl ruisjauhoja
200 g mustikoita
2 rkl sokeria
suolaa

Voiteluun
30 g voita
1/2 dl vettä

1. Keitä perunat kypsiksi vähässä vedessä. Kuori perunat heti kun olet kaatanut veden pois. Soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna jäähtyä noin 60-asteiseksi. Ripottele soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa noin neljä tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana. 

2. Tarkista soseen makeus. Soseuta mustikat ja lisää soseeseen. Mausta ja tarkista maku. 

3. Sekoita jauhot ja suola kylmään veteen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä niitä hieman.
Kaulitse kakkarat pulikalla halkaisijaltaan noin 12-senttisiksi ohuiksi pyörylöiksi. Kasaa pyörylät pinoksi ja laita päälle kelmua, jotta pohjat eivät pääse kuivahtamaan. 

4. Asettele pohjat pelleille vieriviereen. Levitä piirakoille täytettä 2-3 rkl/piiras. Jätä reunoista noin 1 cm ilman täytettä. Rypytä samaan tapaan kuin karjalanpiirakat. 

5. Paista 250-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

6. Kuumenna voi ja vesi kattilassa. Kasta kuumat piirakat seokseen. Anna piirakoiden pehmetä leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti