perjantai 20. joulukuuta 2013

Punajuurikakku


Tämä kakku tulee nyt melkoisella viiveellä tänne, sillä kyseessä on syysloman mielenkiintoisin leivontakokeilu. Etukäteen oletin punajuurikakun olevan hieman samanlaista kuin porkkanakakku, mutta todellisuudessa tämä muistuttikin enemmän suklaakakkua. Tiedä sitten, millaista tämä olisi ihan ilman kaakaojauhetta. Kakun ohje on muutoin Kinuskikissalta, mutta kermavaahdon sijaan laitoin päälle mascarponesta, voista ja tomusokerista tehdyn kuorrutteen. Kuorrutetta tulee näillä ainemäärillä melko reilusti, puoletkin voisi riittää.

Punajuurikakku

3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
2 tl neilikkaa
2 tl vaniljasokeria
4 dl punajuuriraastetta
250 g voita
4 munaa

Vuokaan
voita
hasselpähkinärouhetta

Kuorrute
1 prk (250 g) mascarponea
100 g voita
3 dl tomusokeria

Voitele vuoka (halkaisija n. 24 cm) ja jauhota se hasselpähkinärouheella. Sekoita kuivat aineet keskenään. Pese ja kuori punajuuret ja raasta ne hienoksi raasteeksi. (Mitä hienompi raaste, sitä mehevämpi kakku.) Lisää raaste jauhoseoksen joukkoon vatkaimella sekoittaen. Sulata voi ja sekoita punajuuri-jauhoseokseen. Lisää munat taikinaan yksitellen vatkaten. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Anna seistä hetken aikaa vuoassa ennen kumoamista.
Vatkaa kuorrutteen aineet sekaisin ja levitä jäähtyneelle kakulle.

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Wilhelmiinat


Ihanat wilhelmiinat valmistuvat helposti ja nopeasti ja maistuvat makoisilta. Laiskuuttani en tällä kertaa kaivanut sähkövatkainta kaapista, vaan käytin vatkaamiseen puuhaarukkaa ja aikaa vain muutaman sekunnin, ja hyvin onnistui silti. Vatkaamalla voin, sokerin ja siirapin sähkövatkaimella saa ehkä himpun verran mureampia pikkuleipiä, mutta kovin suurta eroa tuskin on. Keltuainenkaan ei ole välttämätön, hyvin pysyvät kasassa ilmankin. Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä.

Wilhelmiinat (n. 40 kpl)

200 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
(1 keltuainen)
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa

Sekoita pehmeä voi, sokeri ja siirappi puuhaarukalla tasaiseksi "vaahdoksi". (Sekoita joukkoon keltuainen.) Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja pyöräytä taikina murumaiseksi. 

Muotoile taikinasta halkaisijaltaan n. 2 cm:n paksuisia tankoja pellille leivinpaperin päälle n. 10 cm:n välein. 

Paista tankoja 175 asteessa n. 15 minuuttia. Leikkaa tangot paloiksi lämpimänä. Anna jäähtyä.



torstai 7. marraskuuta 2013

Tomaattiset kierresämpylät




Näitä sämpylöitä tein ensisijaisesti siksi, että saisin kuivahtaneen ja tummuneen hiivanpuolikkaan ja avatun tomaattimurskapurkin pois jääkaapista, ennen kuin ehtivät mennä pilalle, mutta näistähän tulikin yllättävän hyviä! :) Ainoana miinuksena täytyy mainita se, että tästä taikinasta tulee vain kymmenen sämpylää, jotka yhden hengen taloudessakin tulee hetkessä syödyiksi. Samalla vaivalla kannattaa tehdä kaksinkertainen annos, niin ei ihan heti tarvitse tehdä uutta satsia. Tässä kuitenkin ohje niillä ainemäärillä, mitä itse käytin.

Tomaattiset kierresämpylät

1 1/2 dl yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2-3 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita kulhossa tomaattimurska ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää nesteeseen sokeri ja suola ja sitten leseet ja jauhot vähitellen sekoittaen. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa (esim. pesualtaassa kuumassa vedessä) leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia. 
Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se kymmeneen osaan. Muotoile palat käsien välissä n. 2 cm paksuiksi tangoiksi ja kieritä samantien rullalle. Jätä tangon loppupää kierteen alle. Kohota pellillä leivinliinan alla n. 20 minuuttia. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa n. 10 min.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Islantilainen puolukkahyytelökakku


Tämänhetkinen lempihyydykekakkuni on tämä islantilainen puolukkahyytelökakku. Marmoroitu punaherukka-valkosuklaakakku on toinen suosikkini, mutta tämä kiilasi edelle ihanan myslimäisen pohjansa ja raikkautensa ansiosta. Puolukat ovat mielestäni liian väkeviä sellaisenaan syötäviksi, mutta tässä kakussa reilu kerros rahkaista täytettä tuo vastapainoa niiden kirpakkuudelle. Tätä kakkua syödessä ei ala ällöttää, mutta vaarana on kylläkin se, että tekee mieli ottaa useampikin pala. Houkuttelevan ohjeen repäisin joskus talteen Ruokapirkasta sellaisella ajatuksella, että tätä on ihan pakko kokeilla joskus. Eikä kyllä yhtään harmita, että tuli kokeiltua, sen verran hyvä kakku on kyseessä! Puolukan kirpakkuus, rahkan raikkaus ja myslin maukkaus = täydellinen kakku! :)

Islantilainen puolukkahyytelökakku

Pohja:
3 dl ruishiutaleita
30 g voita
3/4 dl fariinisokeria

Täyte:
6 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua

Puolukkahyytelö:
2 liivatelehteä
4-5 dl puolukoita
1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunan mehua

1. Paahda ruishiutaleita paistinpannussa hetki. Lisää rasva ja fariinisokeri. Kuumenna seos rapeaksi. Aseta irtopohjavuoan (halk. 22 cm) pohjan ja reunan väliin kakkupaperi tai hieman vuokaa isompi pala voipaperia. Levitä ruishiutaleseos jäähtyneenä vuokaan.
2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
3.Kuumenna sitruunan mehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada seos rahkan joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää kermavaahto. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä tunnin ajan. 
4. Laita puolukkahyytelöön tulevat liivatteet likoamaan kylmään veteen. Survo puolukat. (Mikäli käytät jäisiä puolukoita, sulata ne ennen survomista.) Lisää vesi ja sokeri survokseen. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan sitruunan mehuun. Kaada seos ohuena nauhana puolukkasurvoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada puolukkaseos rahkakerroksen pinnalle. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia. 
5. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä reunoista auttaen. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele pinta puolukoilla. Halutessasi voit koristella vadin puolukanvarvuilla.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Pikamutakakku


Kaikki tuntuvat pitävän mud cakesta ja itsekin olen mutakakkukuvia vesi kielellä katsellut. Siitä huolimatta en ollut vielä eiliseen mennessä koskaan mutakakkua maistanut. Tämäkään ei tosin ole se ihan oikea suklaasta tehty mud cake, vaan tässä on käytetty kaakaojauhetta, mutta hyvää oli tämäkin versio! Ohje on tällä kertaa Kotileipuri -kirjasta.

Pikamutakakku (12 palaa)

200 g voita
3 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
tomusokeria
(marjoja)
(kermavaahtoa)

1. Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjainen vuoka, halkaisijaltaan noin 23 cm. 
2. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita rasvaan sokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja munat yksi kerrallaan. Kaada taikina vuokaan.
3. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa n. 25 min. Kakun tulee jäädä sisältä hieman raa'aksi. Anna kakun jäähtyä (ja laita sen jälkeen jääkaappiin vähintään tunniksi). Sihtaa pinnalle tomusokeria (ja koristele halutessasi marjoilla). Tarjoa kermavaahdon kera tai ilman.


torstai 17. lokakuuta 2013

Focaccia

Focacciani pääsi käymään lattialla, kun pöytä alkoi tuntua liian tylsältä paikalta. :D

Tässäpä nyt tätä focacciaa, josta jo edellisessä postauksessa mainitsin. Ohjeen ensimmäiseen focacciaani nappasin hyväksi havaitusta Kotiruoka -keittokirjastani. Focaccia oli juuri uunista tulleena kaikin puolin onnistunutta: herkullisen näköistä, -makuista ja -tuoksuista. Aurinkokuivatut tomaatit sopivat pehmeään leipään täydellisesti. Focaccia on todellista herkkuleipää, mutta se kannattaa syödä samantien, sillä jäähdyttyään maku miedontuu ja leipä saattaa tuntua turhan rasvaiselta.

Focaccia

Taikinanjuuri
2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
2 1/2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Lisäksi
1 tl sokeria
1 tl suolaa
noin 3 1/2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1-1 1/2 rkl öljyä

Päälle
aurinkokuivattua tomaattia
yrttiöljyä (joko basilikaöljyä aurinkokuivatuista tomaateista tai 1/2 dl öljyä, 1/2 tl suolaa, 1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä, 1 tl oreganoa, basilikaa tai rosmariinia)

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää jauhot ja sekoita juuri tasaiseksi. Peitä se liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii. Juuren kohotusaika voi olla pitempikin, jopa vuorokausi, jolloin taikinaan syntyy runsaasti aromiaineita. 

2. Lisää taikinaan sokeri ja suola. Lisää jauhoja ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsin alustaen. Lisää öljy ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna valmiin taikinan levätä 10 minuuttia. 

3. Taputtele taikina jauhotetuin käsin pellille leivinpaperin päälle 25 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi ja anna kohota leivinliinan alla 20 minuuttia.

4. Paina leipään jauhotetulla peukalolla noin 20 koloa. Laita jokaiseen koloon pala aurinkokuivattua tomaattia (tai vaihtoehtoisesti nokare mozzarellaa tai oliivi). Voitele leipä yrttiöljyllä. 

5. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia ja tarjoa lämpimänä neliöiksi leikattuna.

torstai 29. elokuuta 2013

Äidin omenapiirakka


Ulkonäöltään juuri tämä yksilö ei ollut kaunein mahdollinen, mutta maku oli sitäkin parempi. Ja olen aivan varma, että kun seuraavalla kerralla asettelen itse omenaviipaleet piirakkapohjalle, on esteettisyyskin toista luokkaa. Tässä ne ovat sikin sokin aseteltuna veljen toimesta. Ohje tähän mielettömän hyvään omenapiirakkaan löytyi Kotilieden Suuresta leivontakirjasta. Tätä täytyy tehdä toistekin!

Äidin omenapiirakka

Pohja
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3-4 rkl maitoa

Päälle
5-6 hapahkoa omenaa
noin 5 rkl sokeria
1-2 kananmunaa
1/2 -3/4 dl maitoa

1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmä maito nopeasti sekoittaen. 

2. Painele taikina jauhotetuin käsin voideltuun piirakkavuokaan mahdollisimman ohueksi pohjaksi. Painele taikinasta myös reunat.

3. Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet limittäin taikinapohjalle kauniiksi kuvioksi. Ripota pinnalle 2 rkl sokeria. Sekoita kananmuna ja maito. Valuta seosta omenaviipaleille. Se valuu omenien koloihin ja pitää piirakan mehevänä, muttei peitä omenia. Ripottele pinnalle noin 3 rkl sokeria. Se karamellisoituu piirakan pintaan uunissa. 

4. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25-35 minuuttia, kunnes reunat ovat kullankeltaiset ja pinta kauniinvärinen. 

Piirakka on parhaimmillaan haaleana. Sen voi myös pakastaa.       

tiistai 27. elokuuta 2013

Pehmeä peltileipä


Jo toinen hyvä ja helppo leipäresepti tälle kuulle. Ohje on jälleen kerran Sirpa Talkan kirjasta "Makeaa ja suolaista puutarhasta". Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Pehmeä peltileipä

1/2 l piimää (tai maitoa)
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja

Päälle
kauraleseitä 
juustoraastetta

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle hiukan kauraleseitä ja juustoraaste. 

Kohota leipää ilman leivinliinaa 20 minuuttia. Paista 225-asteisessa uunissa hieman keskitason alapuolella noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa sitten reiluiksi ruuduiksi. 

maanantai 26. elokuuta 2013

Mustikkarönttöset


Mustikkarönttösten leipominen on mitä parhainta puuhaa vaikka sadepäivälle. Kunhan vain jääkaapissa on tuoreita mustikoita tai niitä löytyy pakastimesta. Rönttösiin tutustuin vuosia sitten Kainuussa matkaillessamme. Monet kerrat olen muistellut mieleenjääneen erikoisen piirakan makua ja miettinyt mitä ne olivat nimeltään. Vastaus kysymykseen tuli vuosia myöhemmin, kun huomasin Pirkka-lehdessä tutun näköisiä leivonnaisia. Makeutta kaipaavat eivät näistä ehkä välitä, mutta itse pidän rönttösissä juuri siitä, että maku on melko mieto ja ihanan mustikkainen. 

Mustikkarönttöset

Taikina
1 1/2 dl vettä
1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa

Täyte
n. 3 isoa jauhoista perunaa (myös uudet perunat käyvät, tuli testattua)
3/4 dl ruisjauhoja
200 g mustikoita
2 rkl sokeria
suolaa

Voiteluun
30 g voita
1/2 dl vettä

1. Keitä perunat kypsiksi vähässä vedessä. Kuori perunat heti kun olet kaatanut veden pois. Soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna jäähtyä noin 60-asteiseksi. Ripottele soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa noin neljä tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana. 

2. Tarkista soseen makeus. Soseuta mustikat ja lisää soseeseen. Mausta ja tarkista maku. 

3. Sekoita jauhot ja suola kylmään veteen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä niitä hieman.
Kaulitse kakkarat pulikalla halkaisijaltaan noin 12-senttisiksi ohuiksi pyörylöiksi. Kasaa pyörylät pinoksi ja laita päälle kelmua, jotta pohjat eivät pääse kuivahtamaan. 

4. Asettele pohjat pelleille vieriviereen. Levitä piirakoille täytettä 2-3 rkl/piiras. Jätä reunoista noin 1 cm ilman täytettä. Rypytä samaan tapaan kuin karjalanpiirakat. 

5. Paista 250-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

6. Kuumenna voi ja vesi kattilassa. Kasta kuumat piirakat seokseen. Anna piirakoiden pehmetä leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Vadelmatiikeri


Tämä vadelmainen tiikerikakku jakoi selvästi mielipiteet. Yksi oli sitä mieltä, että ihan tavallinen tiikerikakku on parempaa. Toinen taas sanoi, että tämä on harvinaisen hyvää tiikerikakkua. Tästä voi siis tehdä sellaisen johtopäätöksen, että perinteisen maun ystävien kannattaa jättää tämä kakku väliin, mutta uusia makuja mielellään maistelevien on syytä tarkistaa löytyykö kaapista tarvittavat aineet ja ryhtyä leipomishommiin!:D


Ohje on Sirpa Talkan leivontakirjasta "Makeaa ja suolaista puutarhasta". Ohjeessa luvattiin kakun yllättävän väreillään, mutta ainakin omassa kakussani oli tavallisen tiikerikakun värit. Vaalean taikinan värjääminen vihertäväksi kuivatuilla vadelmanlehdillä kuulostaa hauskalta idealta, mutta kovinkaan kummoista väriä ei niitä käyttämällä saa. Jos siis haluat vaalean taikinan vihertäväksi, vihreä elintarvikeväri on varmempi vaihtoehto värjäämiseen.


Vadelmatiikeri

250 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 dl vadelmahilloa
kuivattuja vadelmanlehtiä
(muutama tippa vihreää elintarvikeväriä)

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen seosta samalla vatkaten. 
Sekoita vaniljasokeri ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää seos rasva-sokeri-munavaahtoon.
Ota kolmannes taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe sekä vadelmahillo.
Värjää jäljelle jäänyt taikinaseos vihertäväksi jauhamalla siihen vadelmanlehtiä. Lisäväriä saat vihreällä elintarvikevärillä. 
Voitele rengasvuoka ja korppujauhota se. Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Lusikoi päälle nokareiksi tumma taikina ja nokareiden lomaan loput vaaleasta taikinasta. 
Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunti.

torstai 8. elokuuta 2013

Kolmen viljan sämpyläruudut

Sain äidiltäni pyynnön tehdä tavallisia sämpylöitä. Lupauduin, mutta en ollut kovin innostunut. Homma alkoi kuitenkin pian tuntua oikein mukavalta, kun keksin muuttaa taikinaan toiset jauhot liian tavallisilta kuulostavien vehnä- ja grahamjauhojen tilalle. Niinpä sekoittelin taikinaan hiivaleipäjauhoja, kaurahiutaleita ja ruisjauhoja mielenkiintoisempaa makua ja terveellisyyttä tavoitellen. Taikinan kunnollinen vaivaaminen ei houkuttanut, joten mieleeni tulivat helpot sämpyläruudut ja paistoin taikinan uunipannulle levitettynä. Pisteeksi i:n päälle ripottelin kaurahiutaleita pinnalle. Näitä voisin tehdä toistekin, sellaisena päivänä kun leipä on loppu, kauppaan ei jaksa lähteä eikä taikinan vaivaus ja sämpylöiden pyörittely huvita.

Kolmen viljan sämpyläruudut

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl sokeria tai siirappia
3 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
6 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi kulhossa. Murenna hiiva joukkoon. 
2. Lisää suola ja sokeri sekä kaurahiutaleet. Sekoita jauhot taikinaan kevyesti vaivaten. Lisää viimeiseksi rypsiöljy.
3. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperoidulle uunipannulle. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Anna kohota 20 minuuttia ilman leivinliinaa. 
4. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

lauantai 3. elokuuta 2013

Rättänä

Savolainen mustikkakukko eli rättänä on yksi niistä harvoista leivonnaisista, joita teen vuodesta toiseen. Ruistaikina ja mustikat vaan on niin hyvä yhdistelmä, ettei siihen helpolla kyllästy. Vehnäpohjaisiin mustikkapiirakoihin verrattuna tämä on suht terveellistäkin, joskin rasvaa on melko reilusti. Kaiken lisäksi rättänän tekeminen on todella helppoa. Luotto-ohjeeni on Bertan rättänä Kotilieden Suuresta leivontakirjasta.

Rättänä

250 g voita
1 dl sokeria
4-5 dl ruisjauhoja (tai 3-3 1/2 dl ruisjauhoja ja n. 1 dl ohrajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
noin 1 litra tuoreita mustikoita

1. Pehmennä voita sen verran, että sitä on kauhalla helppo sekoittaa. Pyöräytä jauhot, leivinjauhe ja puolet sokerista joukkoon. Älä vaivaa taikinaa äläkä vaahdota voita, muuten rättänästä tulee kuiva. 
2. Levitä 3/4 taikinasta jauhotetuin käsin korkeareunaiseen litran vetoiseen saviruukkuun tai uunivuokaan ja sen reunoille. Kaada keskelle mustikat ja loput sokerista. Peitä ruukku lopusta taikinasta valmistetulla kannella.
3. Paista 160 asteessa noin tunnin ajan. 
4. Tarjoa haaleana kylmän kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Vadelman raikastamat suklaamuffinit


Vadelmia on viime päivinä löytynyt ihan ihmeen paljon, ja teki mieli tehdä niistä jotakin hyvää. Tällä kertaa en lähtenyt kokeilemaan uutta reseptiä, vaan päädyin vanhaan luottoreseptiin: äidin reseptiarkiston vadelman raikastamiin suklaamuffineihin. Nämä muffinit ovat makeita, mutta eivät yhtä makeita kuin tavalliset suklaamuffinit. Vadelma tasapainottaa mukavasti suklaan makeutta.

Vadelman raikastamat suklaamuffinit (12 kpl)

100 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
50 g tummaa suklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
4 dl (200 g) vadelmia

Pehmennä voi mikroaaltouunissa notkeaksi. Sekoita sen joukkoon sokeri, munat ja karkeaksi rouhittu suklaa. Sekoita loput kuiva-aineet keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat. Kääntele lopuksi joukkoon vadelmat. Jaa taikina amerikanmuffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Basilikamuffinit


Ihanat yrttiset muffinit maistuvat vaikkapa piknikillä. Ohjeen bongasin Sirpa Talkan kirjasta "Makeaa ja suolaista puutarhasta". Kalliita pinjansiemeniä ei näitä varten kannata ostaa, hyvä maku syntyy ilmankin. Parmesaaninkin voi hyvin korvata jollakin edullisemmalla juustolla. Omissa muffineissani taisi olla Polar 15 -juustoa. Basilikamuffinit maistuvat hyviltä niin lämpiminä kuin jäähtyneinäkin.

Basilikamuffinit (6 kpl)

Taikina
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
4 rkl basilikanlehtiä
2 rkl rypsiöljyä
50 g margariinia sulatettuna
1 kananmuna
1 dl maitorahkaa
2 rkl vettä

Päälle
basilikatahnaa
(pinjansiemeniä)
parmesaania tai jotakin muuta juustoa raastettuna

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Laita basilikanlehdet mortteliin ja lorauta päälle rypsiöljy. Hiero lehdet rikki ja lisää puolet tahnasta taikinaan. Lisää joukkoon loput taikinan ainekset ja sekoita tasaiseksi. 
Annostele taikina amerikanmuffinivuokiin. Sipaise päälle basilikatahnaa. Jatka tahnaa tarvittaessa tilkalla rypsiöljyä. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä ja parmesaaniraastetta. Paista muffineita 200 asteessa 15 minuuttia.


lauantai 13. heinäkuuta 2013

Mansikkakakku x 2

Välillä joutuu vähän vähemmän täytekakuista piittaavakin niiden tekoon. Syyksi riittävät tuoreet mansikat ja huomattavasti enemmän täytekakuista piittaavat ihmiset. Mansikkakakku 1 syntyi yhteistyössä veljeni kanssa. Veljeni teki kakkupohjan ja minä täytin ja koristelin kakun. Suuret kiitokset veljelleni! Täytteeksi laitoin vaniljakiisseliä ja mansikan viipaleita. Mikäli haluaa kakkuun monta väliä, kannattaa kiisseliä tehdä kaksinkertainen määrä. Ohjeen mukainen annos neljään osaan leikattuun kuuden munan kakkuun oli todella pieni, eikä kiisseli juurikaan maistunut kakun välissä. Pohjana kakussa on tavallinen täytekakkupohja Penninvenyttäjän keittokirjasta. Vaniljakiisselin ohjeen löysin Yhteishyvän nettisivuilta.
Mansikkakakku 2 kätki sisäänsä kerma-rahkaa ja mansikanviipaleita. Jos minulta kysytään, suosittelen tekemään mansikkakakun näillä täytteillä.

Mansikkakakku

Täytekakkupohja:
6 munaa
2 1/4 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

1. Voitele kakkuvuoka ja korppujauhota se huolellisesti.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita munavaahtoon. Sekoita varoen. 
3. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Peitä kakku paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. 
4. Kumoa kypsä kakkupohja hieman jäähtyneenä. Leikkaa se kolmeen (tai neljään) osaan.

Kostukkeeksi:
maitoa
vaniljasokeria

Väliin:
tuoreita mansikoita viipaloituna

kermarahka:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
tomusokeria
tai

vaniljakiisseli:
2 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria

5. Tee täytteeksi joko kerma-rahka tai vaniljakiisseli.

Kerma-rahka:
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lopussa tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon maitorahka.

Vaniljakiisseli:
Sekoita kattilassa kaikki muut aineet paitsi vaniljasokeri. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kiisseli ja lisää vaniljasokeri.

6. Kostuta pohjalevy kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Viipaloi tuoreet mansikat viipaleiksi ja asettele ne tasaiseksi kerrokseksi pohjalle. Levitä päälle vaniljakiisseliä tai kerma-rahkaa. Tee loput kerrokset samoin. Jos kakun pinta on epätasainen, paina sitä kevyesti käsin tai leikkuulaudalla. Anna maustua kylmässä muutamia tunteja tai yön yli. 

Koristeluun:
tuoreita mansikoita
4 dl kuohu- tai vispikermaa
tomusokeria
    
7. Vaahdota 1 dl kermaa, mausta tomusokerilla ja levitä se täytekakun pinnalle. Asettele päälle puolikkaat mansikat. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Pursota kermavaahto kakun reunoille tähti- tai lehtityllalla.



torstai 4. heinäkuuta 2013

Cookie dough -jäätelö

 Mikään ei ole parempaa kuin Ben & Jerry's cookie dough -jäätelö. Näin minä ajattelin kun ensimmäistä kertaa sitä aurinkoisen kevätpäivän kunniaksi maistelin. Pelkäksi maisteluksi se ei silti jäänyt, sillä puolen litran purkki tyhjentyi vähän kerrassaan illan aikana. Hintaa purkilla on varsin paljon, ja niinpä riemu olikin suuri, kun huomasin Kinuskikissan sivuilta, että vastaavaa herkkua voi itsekin tehdä ja vieläpä vähällä vaivalla. Samalla jäätelöreseptillä voi tehdä myös muita jäätelöitä. Voin vain kuvitellla miten hyvää olisi vaikkapa hillokkeesta tehty raparperijäätelö. Tai karpalo-siirappijäätelö, tai... Myös kevyempi jogurttijäätelö, jossa osan kermasta voisi korvata maustamattomalla jogurtilla, olisi varmasti kokeilemisen arvoinen.


Cookie dough -jäätelö

Cookie dough:
 100 g voita
1 1/2 dl ruokosokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl kermaa
3/4 dl tummaa suklaarouhetta

Vatkaa voi ja ruokosokeri sekaisin. Lisää loput aineet vatkaimella sekoittaen ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

Jäätelö:
3 munaa
3 dl vispikermaa
3/4 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
(2 dl tummaa suklaarouhetta)


Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.

Vatkaa kolmannesssa kulhossa kerma vaahdoksi. Lisää siihen glukoosisiirappi ja vaniljatangosta raaputetut siemenet. Yhdistä vaahdot toisiinsa kevyesti nuolijalla sekoittaen. (Lisää suklaarouhe.)

Muotoile cookie dough -taikinasta käsin pieniä palleroita ja sekoita ne jäätelömassaan. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka tuorekelmulla. Kaada jäätelömassa vuokaan ja huolehdi siitä, että taikinapallerot asettuvat mahdollisimman tasaisesti. Laita vuoan päälle suojaksi pala foliota. Anna jäätyä pakastimessa yön yli.



perjantai 28. kesäkuuta 2013

Alkukesän unelmakakku

Tällä hetkellä elämme pikemminkin keski- kuin alkukesää, mutta koska Kinuskikissa on nimennyt raparperi-vaniljakakkunsa näin, haluan minäkin sitä nimeä käyttää. Tästä kakusta olen haaveillut jo pidemmän aikaa, joten oli ilo päästä kokeilemaan tätä herkkua. Kakku oli meillä juhannusaaton kahvipöydässä, ja johan sen aineistakin arvaa, että tämä ei voi olla muuta kuin hyvää.

Alkukesän unelmakakku

Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Raparperitäyte:
500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja
125 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria

Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
1 1/2 dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
2 dl vispikermaa

Laita halkaisijaltaan 22-24 cm olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin hieman vuokaa suurempi pala leivinpaperia. Voitele kevyesti vuoan reunan alaosa, jotta pohja ei tartu siihen kiinni. Sekoita kulhossa pohjan kuivat aineet ja nypi voi joukkoon. Kun aineet ovat sekoittuneet, lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Huuhtele raparperinvarret ja leikkaa niistä pintakerros pois. Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä tasaisesti pohjan päälle.

Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos on karamellimaista. Keitä seosta mieluummin liian vähän kuin liian kauan aikaa, sillä liikaa keitettynä se muuttuu kovaksi jäähtyessään. Kaada seos raparpereiden päälle. 

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja putsaa sisäreunoja, jos niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljajauhe tai -sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri. Vaahdota valkuaiset. Sekoita varovasti kerma- ja valkuaisvaahto ja tuorejuusto toisiinsa. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle koristeeksi joko vaniljajauhetta, vaniljatangon siemeniä tai vaniljasokeria. Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia tai yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele kakku pursottamalla aaltomaista kuviota lähelle reunaa.

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Aprikoosipannari

Tämän illan herkuksi tein aprikoosipannaria itse kehittelemälläni ohjeella. Kaksi kananmunaa oli menossa vanhaksi, joten niille oli keksittävä käyttöä. Pöydällä oli myös eurolla löytämiäni hyviä aprikooseja, joten päätin ottaa riskin, ja kokeilla millaista tulisi aprikoosilla maustetusta pannarista. Ja hyväähän siitä tuli! Ei tämä silti perinteistä pannukakkua voita, ehkä rasvaisempana versiona tämäkin olisi yhtä herkullista. 

Aprikoosipannari

2 kananmunaa
4 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl rypsiöljyä tai 1/2 dl sulatettua Oivariinia
3 aprikoosia
1 rkl sokeria

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää maito ja suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi rasva ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Paloittele aprikoosit pieniksi paloiksi ja asettele ne taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa noin puoli tuntia.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Cookie dough -leivokset


Kun cookie dough -leivosten resepti ilmestyi keväällä Kinuskikissan sivuille, olisin voinut vaikka samantien kokeilla sitä, jos vain ainekset olisivat löytyneet kaapista. Niin herkullisen näköisiä kyseiset leivokset olivat, ja vielä kun ne koostuivat kaikesta hurjan hyvästä: browniepohjasta, raa'asta pikkuleipätaikinasta ja suklaakuorrutteesta. Ohje vaikutti ihan täydelliseltä!


Parisen kuukautta pystyin jotenkuten välttelemään kiusausta, kunnes veljeni syntymäpäivä mahdollisti viimein näiden kokeilun. Hän kun toivoi synttärikakkuunsa paljon suklaata ja näissä sitä onkin ihan koko levyllinen.

Cookie dough -leivokset (16-25 kpl)

Browniepohja:
125 g voita
75 g tummaa leivontasuklaata
2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja

Cookie dough:
125 g voita
1 3/4 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kermaa
1 dl tummaa suklaarouhetta

Suklaakuorrutus:
100 g voita
100 g tummaa leivontasuklaata

Päälle:
suklaarouhetta tai suklaaströsseleitä

Sulata voi kattilassa. Lisää suklaa paloina ja sekoittele kunnes se on sulanut kokonaan. Lisää seokseen loput browniepohjan aineet.

Vuoraa leivinpaperilla reunallinen uunivuoka (n. 19 x 19 cm) tai aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija n. 22 cm) pohjan ja reunan väliin. Jos käytät irtopohjavuokaa, voitele sen reunat kevyesti. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 15-25 min. Pohja saa jäädä sisältä hieman raa'aksi. Anna jäähtyä.

Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää muut aineet vatkaten taikinaan. Levitä taikina pohjan päälle tiiviiksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Mittaa kuorrutteen voi ja suklaa kattilaan. Lämmitä seosta keskilämmöllä sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada kuorrute täytteen päälle. Ripottele pinnalle suklaarouhetta tai strösseleitä. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Leikkaa levy pieniksi neliöiksi. Säilytä jääkaapissa.



lauantai 1. kesäkuuta 2013

Raparperimazariinit



Raparperia nyt riittää, joten tämänkin viikon leivonnaisessa on sitä. Mazariinit voi syödä heti lämpiminä tai jäähtyneinä seuraavana päivänä. Omasta mielestäni maku oli seuraavana päivänä parhaimmillaan. Näiden tekemiseen joutuu näkemään vähän enemmän vaivaa, mutta lopputulos on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen! Tämä ihana mazariiniohje löytyi Sirpa Talkan kirjasta "Makeaa ja suolaista puutarhasta". Ohjetta muutin sen verran, että ensimmäisen taikinan margariinin tilalla käytin voita ja toisen taikinan juoksevan margariinin sijaan laitoin rypsiöljyä. Kanelin jätin näistä kokonaan pois.

Raparperimazariinit (20 kpl)

Taikina 1
2 1/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
100 g margariinia (tai voita)
1 kananmuna

Täyte
3-4 raparperinvartta
2 rkl fariinisokeria
1 tl kardemummaa
(1 tl kanelia)
tilkka vettä

Taikina 2
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 dl vettä kiehuvan kuumana
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 dl juoksevaa margariinia (tai rypsiöljyä)

Päälle
raparperia
sokeria

Tarjoiluun
tomusokeria

Sekoita ensimmäisen taikinan ainekset nopeasti taikinaksi. Muotoile taikinasta tanko, kääräise se tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin.

Pese ja pilko lähes kaikki raparperit kattilaan. Lisää fariinisokeri, kardemumma (ja kaneli) sekä tilkka vettä. Keitä seosta viitisen minuuttia eli kunnes raparperit ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

Ota taikinatanko jääkaapista ja leikkaa se 20 palaan. Taputtele palat alumiinisiin kertakäyttövuokiin. Tai jos käytät vanhoja leivosvuokia pane pohjalle pala leivinpaperia varmistamaan leivonnaisen irtoaminen ehjänä.

Vaahdota toiseen taikinaan tuleva muna sokerin kanssa. Kun vaahto on valkoista, valuta joukkoon kuuma vesi samalla koko ajan vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää jauhot margariinin kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Jaa raparperiseos ensimmäisellä taikinalla vuorattuihin vuokiin ja annostele päälle toista taikinaa. Leikkaa päälle ohuita viipaleita lopusta raparperista. Paista leivoksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Sirottele kuumille leivoksille sokeria. Tarjoa heti, tai jos leivonnaiset ennättävät jäähtyä voit halutessasi puuteroida ne tomusokerilla.

perjantai 24. toukokuuta 2013

Raparperi-marenkitorttu

Tässä pari päivää sitten pääsin tekemään kesän ensimmäisen raparperipiirakan. Alunperin tarkoitus oli tehdä vanhalla hyväksi havaitulla ohjeella, mutta sitten silmiini osuikin äidin reseptikansiosta tämän raparperi-marenkitortun ohje, ja päätinkin sitten kokeilla sitä. Ohje on ollut vuosia sitten Kotiliedessä tai muussa vastaavassa lehdessä. Tein tortun muuten ohjeen mukaan, mutta pienensin inkiväärin määrää, kun epäilin, että se maistuisi liikaa. Alkuperäisessä ohjeessa inkivääriä oli 3/4 tl ja itse laitoin vain pienen ripauksen. Pinnan marenki tummuu herkästi, joten uunia kannattaa tarkkailla vähän väliä ja heittää päälle leivinpaperi, jos tummuu liikaa. Itsehän tein sen virheen, että kurkkasin uuniin ohjeen mukaisesti vasta puolen tunnin päästä ja silloin alkoi olla jo vähän myöhäistä. Marenki meni hieman tummaksi, mutta onneksi tortun maku ei siitä kärsinyt.




Raparperi-marenkitorttu

100 g voita
1 muna
2 keltuaista
1 dl sokeria
2 dl venhäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

täyte:
4-5 dl raparperinpaloja
1 rkl perunajauhoja
ripaus inkivääriä
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

marenki:
2 valkuaista
3/4 dl sokeria
1/2 dl hasselpähkinärouhetta

1. Sulata rasva. Vatkaa muna, keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita jauhoseos ja jäähtynyt rasvasula muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.

2. Sekoita raparperinpalat, perunajauho, inkivääri, sokeri ja vaniljasokeri keskenään ja lusikoi täyte tasaisesti taikinan päälle.

3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri edelleen vatkaten. Levitä vaahto kauttaaltaan piiraan ohueksi peitoksi ja ripottele päälle pähkinärouhetta. Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 min. Jos pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi suojaksi.